Македонското обвинителство започна истрага на поранешниот премиер Никола Груевски и поранешниот шеф на безбедносните служби Сашо Мијалков за перење пари во Србија. Обвинителството jа започнува истрагата по објавувањето на публикаци на оваа тема во македонските и српските медиуми.

Лидерот на Народната партија и поранешен српски министер за надворешни работи, Вук Јеремиќ, минатата недела објави дека Никола Груевски ги пере парите стекнати за време на неговото владеење, во Србија.

„Ги повикувам истражните органи да ги проверат врските на Воислав Спаравала кој е директор на компанијата“ СЦМГ „. Последната ја купи фабриката“ 14 Октомври „, рече Јеремиќ и додаде: Службите треба да ја проверат директната врска со поранешниот македонски режим.

„Воопшто не одговараат на вистината тврдењата на Српската напредна партија, дека е пронајден стратешки партнер за“ 14 Октомври „, која беше во процес на ликвидација од јануари 2016-та година. Во тоа време фирмата се проценуваше на 48 милиони евра. Во октомври таа година чешката компанија „Чехословак груп“ преку белградската компанија „СЦМГ“ ја купи само централната фабрика за 4 милиони евра, при тоа со директен договор, без никаков тендер. Ограбен е целиот имот, а отпуштените работници не се вратени на работа “ , рече Јеремиќ на ТВ „Наша“.

Според законот, директната продажба е можна само во посебни случаи. „Во оваа ситуација единственото посебно е соборување на диктаторскиот и длабоко корумпиран режим на Никола Груевски – политичкиот брат близнак на Александар Вучиќ“, рече уште Јеремиќ и појасни: „Тогаш луѓето на овој режим и пред сè братучедот на Груевски, Сашо Мијалков, кој раководеше со тајните служби и беше негова десна рака, панично почнаа да ги пренесуваат парите кои го спечалија на корупциски начин. Тие почнаа да користат најразлични шеми за трансфер на пари – преку офшорните рајски острови и Холандија, а во случајот со фабриката „14 октомври“, тоа беше преку Чешка. “

Вук Јеремиќ предупреди дека „во Македонија се води сериозна истрага, вклучувајќи и со меѓународно учество, како за Мијалков, така и за други лица од поранешниот македонски режим“.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO