Русија ќе го привлече вниманието на учесниците на заседанието на Советот на министрите за надворешни работи на земјите од ОБСЕ што ќе се одржи на 7 и 8 декември, кон зајакнувањето на источниот фланг на НАТО и прекршување на правата за користење на јазик во Украина. Ова го изјави портпаролот на руското МНР Марија Захарова.

„Очекуваме дискусијата да послужи за враќање на довербата и намалување на воено-политичките тензии во евроатлантскиот регион, ќе помогне за усогласување на пристапот во борбата против транснационалните закани, ќе даде импулс за регулирањето на конфликти, пред сè, во источниот дел на Украина“, рече Захарова. „Од руска страна ќе биде одбележана незадоволителната ситуација во воено-политичката сфера, предизвикана од курсот на НАТО за зајакнување на источниот фланг, нарушувањето на јазичните и образовните права во Украина, за слободата на медиумите, растот на ксенофобија и неонацизам во Украина, САД, ЕУ и пред сè во Прибалтикот. “

Според Захарова руската страна поднела три проектни решенија за форумот – за борбата против терористичката идеологија и пропаганда како поддршка на резолуцијата 2354 на Советот за безбедност на ОН, за реформи во човековите димензии на ОБСЕ и за заемна соработка при интеграциските процеси.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO