Првите 3-4 години откако Република Македонија ја прогласи својата независност на 8 септември 1991 година, во земјата се чувствуваше духот на слободата и на ВМРО.

Во 1994-1995 година, оваа слобода почна да исчезнува со доаѓањето на власт на поранешните комунисти, кои се беа преименувале во социјалдемократи. Но, колку и да беа лоши комунистите во тоа време, тоа не е ништо во споредба со ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, кој управува со земјата во текот на 10 години од 2006 до 2016 година

Неговото владеење не е ниту македонизам. Тоа е полошо и потсетува на режимот утврден во Македонија во времето на Кралството Југославија / 1919-1941 година / под скиптарот на кралот Петар, а потоа и на неговиот син Александар Први. Кога го гледам Скопје на Груевски, сеедно се враќам во ерата на кралот Петар.

Во Македонија на Груевски, работите беа многу лоши, никој не знаеше каде оди земјата. На надворешнополитички план земјата беше потчинета на Србите кои пречеа на нејзиното членство во ЕУ, што можеше да стане само по тоа на Белград.

Македонија беше потчинета на една фамилија. Во оваа фамилија командуваше Сашо Мијалков, дури не Груевски. Всушност последниот му се паѓа братучед, бидејќи мајка му е сестра на Мијалков. Така една фамилија ја командуваше Македонија и нејзината власт беше подобро организирана од онаа на комунистите. Тие го контролираа изборниот процес, мали и средни бизниси, сите профитабилни претпријатија беа нивни, ги печелеја сите јавни набавки. Со еден збор управувањето на „Груевски и Ко“ беше слична на онаа на мафијата, но тоа беше мафија подобро организирана од онаа на Ал Капоне.

––––––––––––––

Љубчо Топчев, деец на Македонската патриотска организација во САД. Анализата е дел од интервјуто со г-дин Топчев дадено во Њујорк на специјалните пратеници на BGNES Цветана Арангелова и Георги Пашкулев.

Љубчо Топчев е роден во Струмица. Неговиот брат е Стефан Топчев, член на Струмичка Петорка, кој во 1951 година беше брутално убиен од страна на агентите на југословенските тајни служби УДБА.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO