Европската унија не може да биде во улогата на сериозен играч во меѓународната политика. Ова го изјави германскиот министер за надворешни работи, Зигмар Габриел, на 5-тиот Берлински форум за надворешна политика.

Секој вакуум во политиката се пополнува брзо. Ако некој го напушти просторот, веднаш го пополнува друг. Во овој случај, тоа беше Русија. Нејзината воена интервенција во 2015 година постепено ја зголеми динамиката на сирискиот конфликт и го зајакна на воен план режимот на Асад. Ја гледаме Русија, која во решителен степен ја определи иднината на Сирија, додека тоа не беше направено од другите „.

„Европската унија, Европа не е полноцен фактор во меѓународната политика. Таа (Европа) не може да влијае додека не ги дефинира сопствените интереси. Според министерот, европските земји нема да можат да спроведат политика ориентирана кон вредности, во свет на „економски, воен и политички егоизам“.

Габриел, исто така, истакна дека е невозможно да се обезбеди безбедноста на Европа без Русија.

Тој додаде дека Европа не треба да се потчинува на интересите на САД. Во исто време, Габриел истакна дека несогласувањата меѓу Западот и Русија за мисијата на ОН во Донбас остануваат многу големи.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO