Бракот може да го тестира здравиот разум, но животот со партнерот го намалува ризикот од деменција во староста, велат истражувачите, цитирани од Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Во една студија која вклучувала повеќе од 800.000 луѓе, откриле дека продолжената осаменост во текот на годините може да го зголеми ризикот од Алцхајмерова болест и други деменции за 40%. Долготрајната кохабитација носи 20% ризик од ментално растројство.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO