„Денес име задоволство да допреме и прочитаме една многу необична книга. Како и некои други студии, таа е многу лична, базирана на бројни семејни, пријателски, истрадани и преживеани лични сведоштва. “

Ова го изјави историчарот и дипломат доц. Наум Кајчев, кој ја претстави книгата на Лари Королов „Дреновени расцвет и разурнување на едно село во јужна Македонија“.

Нејзиниот автор е потомок на Бугари од село Дреновени во јужна Македонија, кои емигрирале во Торонто, Канада. Королов е заштитник на бугарската историска памет и активна деец на Македонската патриотска организација. За својата патриотска активност тој беше награден вчера со највисоката награда на Министерството за надворешни работи – “ Златна лаврова клонка“.

„Оваа книга е антипод на моменталната конјунктура. Напротив, пред нас е труд на многу децении, на напластувања  на познавања слој по слој, од година во година. Можеме да кажеме дека ова е книгата на животот на нејзиниот автор Лари Королов. Таа нè допира бидејќи може да биде книга на животите на многумина од нас „, рече професор Наумов Кајчев.

Изданието нуди уникатни историски, етнографски и лингвистички информации кои можат да бидат не само вреден извор за научниците, но и извор за креативна инспирација на писатели, новинари и уметници.

Монографијата е посветена на еден често запоставен дел од бугарската народносна заедница – на Бугарите од Јужна или како што често не толку правилно е нарекувана Егејска Македонија.

„Обичаите и историската судбина на ликовите на оваа книга – вредните жители на село Дреновени – независно од некои регионални и локални специфики, во голема мера го претставуваат преживувањето на целото население на оваа наша јужна заедница. По 1912 била подложена на протерување и асимилација. Јужномакедонските Бугари поминуваат низ бројни животни искушенија или според библискиот израз на професор Благој Шклифов / исто родум од овој крај – бел.ред. / низ Христовите маки. Особено тажно е дека по 1944 година по различни причини нивните обичаи и судбина беа премолчувани и во самата Бугарија, иако од тој крај произлегоа светли личности како револуционерот Гоце Делчев, поетите Христо Смирненски и Атанас Далчев и дури политичарот социјалист Димитар Благоев, нашите сонародници од овој крај остануваат непознати за пошироката јавност „, рече Каичев.

Претседателот на Македонскиот научен институт доц. Александар Гребенаров се согласи со оваа проценка, велејќи дека во Бугарија не се познаваат проблемите на Јужна Македонија. Според него ние обрнуваме повеќе внимание на Вардарскиот дел, додека во Егејскиот бугарското население се повеќе и повеќе се намалува. Тој го наслика ова со примерот во селото Дреновени. Во 1913 година живееле 810 луѓе, а потоа драстично се намалило. Според најновите податоци од 2001 година, таму живеат 9 лица, а денес може да нема никој.

Лари Королов беше поздравен и од главниот уредник на ТАТКОВИНА и заменик претседател на БККС Мирослав Ризински. „Претставувањето на оваа книга покажува дека огнот на патриотизам на Бугарите од Македонија е жив, независно од сите политички и национални катастрофи, во кои попаднавме, ние излегуваме на површината како Бугари“, рече тој. Ризински потсети дека МПО, чиј член е Королов, е основана во 1922 година во Новиот свет во време кога Вардарска и Беломорска Македонија биле под српска и грчка окупација соодветно. „И од тогаш МПО ги продолжува старите традиции на ВМРО“, рече тој и додаде дека од таа причина таа организација имала проблеми со овие земји.

На претставувањето на книгата „Дреновени расцвет и разурнување на едно село во јужна Македонија“, која се одржа вчера во Воениот клуб во Софија, присуствуваа голем број историчари, дипломати, пратеници, општественици, како и многу обични луѓе.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO