Албанската влада ги призна Бугарите како малцинство во земјата.

Според извештаите на локалните медиуми, министерот за надворешни работи, Дитмир Бушати, ја повлекол својата претходна позиција, која го отфрлаше неговото постоење.

Членовите на парламентарната комисија за правни прашања, јавната администрација и човековите права денеска гласаа за поддршка на новиот закон, чија цел е зголемување на малцинските права во Албанија.

Во Албанија веќе сега има девет официјални малцинства – македонско, грчко, влашко, црногорско, србско, босанско, ромско, египетско и бугарско.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO