Заменик-министерот за надворешни работи на Р. Бугарија Георг Георгиев ќе го награди Лари Королов, канадски државјанин, истакнат деец на Македонската патриотска организација и актуелен главен уредник на ʺМакедонска трибунаʺ, со највисокото одличје на Министерството за надворешни работи – “ Златна лаврова клонка“, за неговиот придонес за јакнење на врските на Организацијата со Татковината и запазување на националниот и културниот идентитет и самосвест на нејзините членови.

Македонската патриотска организација (МПО) е најголемата и важна организација на македонските бугари кои емигрирале  во Канада и САД, основана во 1922 година Еден од најистакнатите членови и лидери на МПО е Лари Королов од гр. Торонто – заштитник на бугарската историска памет.

Церемонијата на доделување на наградата ќе се одржи на 10 октомври 2017 година од 15.30 часот по бугарско времев во МНР, сала „Договори“.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO