Опис: Спомени на Петар Ацев издадени во 2011 година во Бугарија. Тука е поместена главата посветена на Баба Пара Матева и нејзиното учество во борбите за бугарска црква во градот Крушево.

Извор: Скенирана од оригинална копија

Автор: Родениот во Прилепското село Ореовец Петар Ацев (1877-1939) е бугарски учител, Прилепски војвода на ВМОРО, резервен член на Генералниот штаб на Илинденското востание и учесник во легендарната „Битката на Ножот“ во 1907 година. За време на војните за национално обединување на Бугарија тој е доброволец во бугарската армија. Член на Илинденската организација.

За повеќе информации за авторот тука

За да ја прочитате книгата кликнете тука

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO