Романските инспектори за борба против измама откри мрежа за даночно затајување составена од повеќе од 100 компании што предизвикаа штета од 21,4 милиони леи (4,6 милиони евра) во државниот буџет. Овие средства се данок на додадена вредност и данок на добивка.

Компаниите ревидирани од страна на инспекторите, регистрирале фалсификувани набавки на разни стоки или услуги во нивната сметководствена евиденција.

Луѓето зад овој механизам за нелегални активности создадоа „сенишни“ компании со нивните имиња или со имиња на луѓе со несигурен финансиски статус од Романија или од Република Молдавија.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO