Идејата за транспортниот коридор помеѓу три пристаништа во Грција – Солун, Кавала и Александрополис и три во Бугарија – Варна, Бургас, Русе еволуирала со текот на времето. Ова стана јасно од она што за ТВ „Нова“ го изјави Ивајло Московски, бугарски министер за транспорт, информатичка технологија

„Проектот во првата фаза вклучуваше врска помеѓу пристаништата Бургас и Александрополис. Потоа, развивме повеќе пристаништа од бугарските и грчките пристаништа, како и можноста за пренос на стоки, луѓе и товар од еден транспорт на друг. Пристаништата на Солун, Кавала, Александрополис преку Свиленград и бугарските портови Бургас, Варна и Русе беа додадени. Тоj дел од коридорот е во вредност од 1 милијарда и 70 милиони евра „, рече Московски.

Делот на Александрополис-Бургас може да биде подготвен до 2-3 години.

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO