Очекуваниот масовен потег на британските банкари во Брекзит би можел да доведе до отворање на 100.000 нови работни места во областа на Франкфурт во текот на следните четири години. Ова е јасно од извештајот на британските експерти, според кои германскиот град можеби е новиот финансиски центар на Европа.

Според експертите од училиштето WHU-Otto Beisheim, најмалку 10.000 нови работни места во банкарскиот сектор ќе го поплават Франкфурт како резултат на барањето на Велика Британија да ја напушти Европската унија, а тоа ќе има мултиплициран ефект врз другите сектори.

Вработените во новата банка ќе ја зголемат потребата од сместување, инфраструктура и транспорт, образование, здравство, стока за широка потрошувачка, храна, итн.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO