Успение на Пресвета Богородица, Успение или Голема Богородица е еден од најголемите христијански празници, славени и од православни, католици и од други христијански деноминации.

Овој ден е посветен на смртта на Божјата мајка или на нејзиното успение. Според преданието, на овој ден апостолите се собираат од местата каде што проповедале за да се простат со Света Богородица и да го погребуваат неjзиното пречисто тело.

Бугарската православна црква го одбележува празникот на 15 август. Според Светото Писмо, тоа е денот во кој Божјата мајка, на 64-годишна возраст, го напушта земниот живот и оди кај синот.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO