Опис:

Спомените на Арсени Костенцев

Извор: скенирани од оригинал

Автор: Арсени Костенцев е роден во август 1842 година во Штипско Ново Село, тогаш во Османлиската империја, денес во Република Македонија. Татко му Георги Костенцев е ситен трговец, необразован, но љубител на бугарската култура, а брат му хаџи Михаил Костенцев исто така се занимава со книжарство. Арсени Костенцев учи во бугарско келијно училиште во родното село кај даскалите, Василка и Темелко и во заедничкото училиште кај Павле Грозданов, Коце Шикерински и Димитар Павлов. На Петровден 1858 година е избран да чита на бугарски на литургијата во Струмица, што силно го налутува грчкиот владика Јеротеј, кој прави обид за неговото убиство.

За повеќе информации за авторот тука.

За да ја прочитате книгата во оригинал притиснете тука.

ДОНИРАЈ

Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO