Најголемата српска нафтена компанија /NIS – Нафтената индустрија на Србија – бел.ред./ ги уништува националните нафтени полиња.

Ова го пишува на првата страница белградското списание „Блиц“. NIS е најголемата српска нафтена компанија, која во 2005-та година беше претворена во акционерско друштво. Четири години подоцна во 2009 година во компанијата како акционер влегува рускиот нафтен гигант „Газпром“, преку своето друштво „Газпром-нафта“. „Газпром“ станува мнозински сопственик на 51 отсто од акциите на NIS благодарение на меѓудржавната спогодба меѓу Србија и Русија.

loading...
Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO