ОПИС

Todor_Alexandrov_Nice„Се основа во град Скопје Штипско братство “ Тодор Александров „.

Братството има кружен печат со името на братството наоколу, а во средината има симболична слика од гр. Штип …

Целта на братството е културно-просветна и добротворна:

а) да ги помага своите членови;

б) да му помага родниот град Штип во неговите напори да се издигне културно-стопански;

в) да биде во служба на сите потфати од културен и стопански карактер, чија цел е подобрување на животот во Македонија и закрепнување на нашата заедничка татковина – обединета Бугарија …

Фактички членови се штипјани од гр. Штип или околијата, кои живеат во гр. Скопје или околијата …

УПРАВЕН совет

 1. Претседател – Крум Димитров Бабамов, индустриалец, Скопје, генерал Линдеман №32.
 2. Потпредседател (прв) – Михаил Санев Санев, книжар, ул. Цар Борис №47.
 3. Потпредседател (втор) – Димитар Коцев Караджов, бригаден инженер , областно инженерство – Скопје.
 4. секретар д-р Тодор Коцев Мировски, чиновник во Б.Н.Банка – клон Скопје, живее на ул. 246, №2.
 5. Касиер – Павел Панев Панев, трговец, ул. Цар Борис №21.
 6. член советник – Васил Димитров х. Кимов, новинар, ул. Лист №34.
 7. член советник – Никола Митов Селев, чиновник во Комесарството за храна, ул. Хајнц Рикен №18.
 8. член советник – Славјанка Христова Влахчева, чиновничка во Хигиенскиот институт, живее на ул. Костурска №3.

КОНТРОЛЕН совет:

 1. Претседател – Петар п. Панчев Парнаджиев, чиновник во даночната управа, ул. Генерал Линдеман №9.
 2. член во советот – Панчо Кочев Ѓурков, трговец, улица кнез Кирил №7.
 3. член во советот – Иван Теранцалиев, трговец, ул. 214 №7.

 Извор: скенирано од оригинал

Автор: Штипско добротворно братство „Тодор Александров“ е создадено од штипјани од гр. Штип или околијата кои живеат во гр. Скопје во 1942 година

За да го прочитате документот во оригинал притиснете тука

ДОНИРАЈ

Сподели на социјалните мрежи
 • gplus

TATKOVINA.INFO