НАТО го повика претседателот на Македонија Ѓорге Иванов за спроведување на договорот од Пржино, станува јасно од писмо на генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг до Ѓорге Иванов.

Документот се појави во македонското издание „Журнал“.

Столтенберг го потсетува  Иванов за соопштението од 26 февруари, во кое ги повика „сите политички лидери во Поранешната Југословенска Република Македонија целосно да ги применат нивните обврски согласно договорот од Пржино како рамка за трајно решение на политичката криза. Исто така ги повикав властите во Скопје да го направат следниот чекор од демократскиот процес и да апелираат сите партии да се воздржат од изјави и активности „.

Откако наведува дека изборите во Македонија од 11 декември минатата година биле клучен и уважуван чекор за решавање на кризата, Столтенберг нагласува: „НАТО нема интерес од мешање во внатрешните политички процеси во Вашата држава и не земаме страна.“

Од претседателството во Скопје зазедоа став дека исто се за почитување на договореното во Пържино, но т. нар. Албанска платформа го попречува формирањето на владата и исполнувањето на договорот од Пржино – во овој документ нема ни збор за албанска платформа.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO