Бугарското претседателство на Европската унија ќе биде меѓу најскапите во историјата. Вчера кабинетот одобри уште 37.24 милиони лв., а администрацијата побара 130 милиони лв. за подготовка.

Во буџетот за 2017 година се предвидени само 50 милиони лв. Тоа е причината за подготовката на претседателството да не се прави ништо, а во плановите за поправките драстично да се намалат трошоци. Дури со зголемувањето парите нема да стигнат за големите поправки на булевари и резиденции во Софија, кои претстојат.

Досега сметката за подготовката е околу 230 милиони лв., при што претстои да истата да порасне. Така Бугарија е рангирана во првата петорка, која се предводи од Франција (171 милиони евра), Холандија (150 милиони евра), Полска (115 милиони евра) и Шпанија (100 милиони евра).


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO