Нова банкнота од 50 евра ќе биде пуштена во оптек денес во 19-те земји од еврозоната. Таа има серија иновации наменети да обезбедат подобра заштита против фалсификување. Натписот „50 евра“ е и на кирилица.

Новата банкнота беше претставена вчера на прес-конференција во Париз. Таа ќе биде отпечатена во 6.5 милијарди примерока.

Таа ќе ја замени постепено старата банкнота од 50 евра, која е со најмногу користени деноминации во еврозоната, но не е ажурирана од создавањето на заедничката европска валута во 2002 година.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO