Приходи во износ од 1,6 милијарди евра генерирал албанскиот туризам през 2016 година, соопшти Централната банка на земјата.

Во споредба со претходната 2015 година, реализираните добивки во секторот за минатата година се за 13 отсто повисоки.

„Приходите се главно од наши граѓани и албански емигранти зад граница, кои го поминуваат одморот кај нас. Има добивки и од странски гости и бизнис патувања „, пишува во извештајот на банката.

„Туризмот е една од најпогодените по финансиската криза сектори. Од 2009 година, во текот на четири години, приходите бележат пад, достигнувајќи до 1,1 милијарди евра во 2013 година Неодамна, сепак се забележува стабилен раст „, се вели во соопштението.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO