Rayko_Zhinzifov2По пристигнувањето во Москва во 1859 година, Рајко Жинзифов се запознава со многумина Бугари кои живеат во градот. Заедно со нив, во истата 1859 година, создаваат Московска бугарска дружина чиј печатен орган станува списанието „Братски труд“. Во него е објавен  циклус стихотворби насловен „Новобългарска гусла“.

Од стихотворбата „Гусляр в собор“:

„Охрид и Търнов веч дали вик.
Македония, чудна страна,
нема да бидит гърчка она!
Шума и гора, и планина,
самий камен на тая страна,
птица и риба в Вардар река,
живо, мъртво на свои крака
ке станат и ке дадат ответ
на цела Европа, на цел свет:
Я Българка сум. Българин сум я,
Българе живеят в тая страна!“

Извор: скенирана од оригинален примерок

Автор: Родениот во Велес Рајко Иванов (Јованов) Жинзифов (1839-1877, Москва) е истакнат бугарски поет и преродбеник.Го зЗавршува историско-филолошкиот факултет на Московскиот универзитет и живее во средината на младата бугарска емиграција во Москва – заедно со Љубен Каравелов, Нешо Бончев, Константин Миладинов, Константин Станишев, Васил Поповиќ, Марин Дринов и др. го издаваат бугарското книжевно-општествено списание „Братски труд“ (излегло во четири броја од 1860-1862 година во Москва). Во текот на целиот престој во Русија Жинзифов развива огромна публицистичка активност во рускиот периодичен печат за запознавање на руската јавност со маките на бугарскиот народ.

За повеќе информации за авторот тука.

За да ја прочитате книгата во оригинал притиснете тука.

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO