Грција нема да прифати назад бегалци од Германија, на кои им е откажано азил, изјави министерот за надворешни работи на нашиот јужен сосед Никос Коциас во интервју за весникот. „Велт“ пред средбата со германскиот колега Зигмар Габриел во Атина.

„Не гледам Грција да има капацитет и финансиски ресурси за да прифаќа бегалци, кои се испраќаат назад од северните земји на ЕУ.“

„Има некои членки на ЕУ, кои сметаат дека можат да ги користат како кутии Јужна Италија и Грција, каде да се распоредуваат бегалци“, изјави Коциас. Тоа не е европско размислување. Европската комисија порано понуди од 15 март во Грција повторно да се применуваат т.н. Даблински правила. Тие предвидуваат бегалецот да поминува низ постапката за азил во земјата, каде што тој влегол на европско тло за прв пат. Во исто време Коциас изјави дека неговата земја нема да се справи со ново зголемување на бројот на бегалците во оваа година: „Грција покажа голема хуманост при земањето на бегалци. Но нов бран бегалци ова лето ќе не сроза. Грција е на границата на своите можности „. На адреса на земјите од ЕУ министерот адресирал сериозно барање: „Итно е потребна поголема поддршка од земјите од ЕУ за надминување на бегалската криза.“

Повеќето европски земји прифаќаат од нас премалку бегалци и помошта при обработката на постапката за азил е само мал дел од она што беше ветено „. Еден од најголемите проблеми на Европската унија е дека“ нема стратегија како правилно да бидат управувани кризите „. Заеднички решенија како што е распределбата на бегалци кон сите земји-членки, исто така треба да се приложуваат заедно од членовите на заедницата.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO