Полска нема да jа воведува единствената европска валута уште најмалку 10 години. Ова го изјави вицепремиерот на земјата Матеус Мораветци.

Според него, ако земјата се лиши од алатки, како можноста за издавање на долг, определување на каматните стапки и печатење на слободно конвертибилна валута, таа „наскоро ќе зажали“ за својата одлука.

„По 10-20 години, кога клучните параметри на економијата ни се слични на оние кои постојат во Германија, Франција и Холандија, ќе jа разгледаме можноста“, рече тој.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO