Во овој краток аудио запис земен од Златниот фонд на БНР Димитар Талев раскажува за Илинденското востание и посветенената на него, негова тетралогија.

Извор: Симнато од soundcloud акаунтот на МНИ.

Автор: Роден во Прилеп Димитар Талев Петров-Палисламов (1898-1966) е еден од најсаканите бугарски писатели. Неговиот брат Георги Талев е ВМОРО револуционер, а самиот Димитар Талев е автор на десетици статии за македонското прашање.

За повеќе информации за авторот тука


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO