Србија не сака да се претвори во паркинг за мигрантите кои се стремат во ЕУ, изјави премиерот и Александар Вучиќ на прес-конференција со австрискиот министер за надворешни работи Себастијан Курц.

„За разлика од другите земји, ние ги исполнуваме своите ветувања за мигрантите, правиме се што можеме. Додека некои земји ветија дека ќе прифатат илјади бегалци, но не примија ниту еден човек „. Не применуваме сила, покажуваме хуманост и солидарност. Но ние не сакаме да станеме паркинг за мигрантите и сами да ја плаќаме цената на кризата „, истакна премиерот, цитиран од РТС.

Вучиќ истакна дека околу 90% од мигрантите се во центри за задржување и ги повика оние кои се по улиците, да се преселат во овие центри.

„Проблемот е што не сакаат, бидејќи така е полесно да стигнат до шверцерите, кои можат да ги транспортираат до посакуваните земји во ЕУ“, појасни домаќинот.

Тој се заблагодари на гостинот за значителната поддршка на Австрија за Србија на нејзиниот пат кон ЕУ.

За возврат Себастијан Курц истакна дека двете земји имаат силни политички и економски врски. „Австрија има 500 активни фирми во Србија и можам да потврдам дека австриските компании ги оценуваат високо реформите во Србија. Убеден сум дека многу од претприемачите не само што ќе останат, но и ќе се продлабочи нивниот ангажман во Србија „, рече тој.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO