На 20 јануари се прославува споменот на Преподобниот Евтимиj Велики, кој живеел во V век, како и меморијата на бугарскиот патријарх Св. Евтимиj Трновски, кој е дел од културниот и религиозниот идентитет на бугарите.

Св. Евтимиj Трновски произлегува од богат и познат великотарновски род. Уште во раната младост Евтимий оди во Килифаревския манастир. Во тоа време манастирите биле основните духовни и книжевни центри. Евтимиj бил исклучително паметен и начетен, студирал и во Византија, но откако се вратил од таму тој изградил црквата „Света Троица“ и малку по малку околу него се собираат ученици истомисленици, и така Евтимиj станува основач на Трновската книжевна школа. Во 1375 година Евтимий е избран за Трновски патријарх, но тој не престанува да развива својата книжевна дејност. При падот на Велико Трново под турско ропство патријарх Евтимиj е еден од последните стожери на бугарската духовност и еден од последните дефанзивци на бугарската држава. Тој е осуден на смрт од Турците, но легендата раскажува дека кога Џелатот крева рака да му го отсече главата, раката му се вкочанува, а мечот паѓа на земјата. Затоа патријарх Евтимиj Трновски е прогонет и починал во 1402 година и речиси веднаш е канонизиран за светител.

За жал животот и делото му наоѓаат сè помалку место во учебниците по историја и литература, а дефинитивно има што да се научи.

Бугарскиот народ има свој фолклорен календар. Затоа е интересно да се знае за овој тип традиции што дефинитивно ни дава широк кръгозор за етнографски минато на Бугарија. За народот на 20 јануари е Петльовден, Ихтиман или Петларовден. Името сугерира дека овој ден е посветен на петелот. Во секоја куќа, каде имало деца момчиња било задолжително на овој ден да се заколи петел.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO