Атанасовден се слави од Бугарите секоја година на 18 јануари. Како Антониј, така и Атанасиј не спаѓаат во групата на бугарските светци, но народот ги прифатил како свои по прифаќање на христијанството.

И двајцата светци се родени во Антички Египет. Свети Атанасиј е духовен наследник на свети Антониј.

Свети Атанасиј, според народните верувања, е светец-заштитник на зимата, снегот и студот. Се верува и дека зимскиот св. Атанас си соблекува куќиштето, за да дојде летото, а летниот св. Атанас го облекува, за да дојде зимата. Атанасовден, како и Антоновден, се слави и како празник на ковачи, ножари и налбанти. Празникот се слави и против болестите. Печат се погачи кои се ишарани со вилушка, за да не се ишараат децата од сипаници.

По традиција трпезата вклучува пилешко приготвено со ориз што се раздава на роднини и соседи за здравје.

На овој ден именници се Атанас, Атанаско, Наско, Насо, Насја и слични.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO