Министерот за туризам во оставка Николина Ангелкова учествува во церемонијата на прогласувањето на 2017-та како „Меѓународна година на одржливиот туризам за развој“, под покровителство на Светската организација за туризам на ОН.

Настанот беше одбележан со свечен прием аплициран од кралот на Шпанија Фелипе VI во музејот „Ел Пардо“, соопштија од Министерството за туризам.

Крал Фелипе VI и Ангелкова разговараа за предизвиците пред глобалниот туризам и важноста на иницијативата на ОН за 2017 година Бугарскиот министер нагласи дека 2016 година е рекордна за бугарскиот туризам како се пречекани над 8 милиони странски туристи – повеќе од сопственото население на државата. Таа нагласува дека Шпанија е меѓу најдобрите примери за одржлив развој на туристичкиот сектор и за земјата е многу важно размената на добри практики и реализација на заеднички иницијативи меѓу двете држави. „Силен знак за важноста на туристичкиот сектор за Шпанија е и посветеноста на кралското семејство со секторот и неговите проблеми“, додаде Николина Ангелкова. Според неа меѓу Бугарија и Шпанија има воспоставено добри односи, кои треба да бидат искористени за продлабочување на партнерството, особено во туристичкиот сектор.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO