„Форбс“ ја објави листата на најбогатите луѓе во земјите од поранешна Југославија.

Во Македонија најбогатиот е сопственикот на „Орка холдинг“ Јордан Камчев, кој има можност од 238 милиони долари. Втор е сопственикот на „Макстил“ Минчо Јорданов со 234 милиони долари. Најбогатиот човек со македонскиот потекло, кој облаче не живее во Македонија, е Мајк Илиќ со 6,1 милијарди богатство. Тој е основач на фаст-фуд компанијата Little Caesars, сопственик е исто така на хокеарски и кошаркарски тим.

Најбогатиот човек во Србија е Филип Цептер, чие богатство се проценува на 5 милијарди долари. Тој е основач на компанијата „Цептер интернешнл“. Не живее во Србија, но има српско државјанство.

Меѓу најбогатите во Србија се и Миодраг Костиќ, сопственикот на МК Груп со богатство од 540 милиони долари, како и Мирослав Мишковиќ, кој располага со 520 милиони долари.

Кај Словенците најбогати се Иза и Само Влези, освоили исклучително богатство од апликацијата „Токинг Том Кет“. Нивните пари се проценети на 700 милиони долари, а зад нив е сопственикот на „Интерблок“ Јол Печечник, со богатство од 266 милиони долари.

Во Хрватска најбогато е хрватско-чилеанското семејство Луксич со 15 милијарди долари. Втор е австро-хрватскиот милијардер Дитрих Матешич. Сопственикот на „Ред Бул“ поседува 13,4 милијарди долари. Следат Ивица Тодориќ, сопственик на „Агрокор“, со 499 милиони долари, и Емил Тедески, сопственик на „Атлантик Груп“, со богатство од 208 милиони долари.

Најбогати во Босна и Херцеговина се Кенан и Дамир Хастор кои наследија „Превет“ и „АСА груп“ од таткото Нијаз и располагаат со 412 милиони долари. Следува сопственикот на HIFA Group Изудин Ахметич со богатство од 364 милиони долари.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO