Денес од аеродромот во Софија по маршрутата Софија-Рим-Сантијаго де Чиле-Пунта Аренас заминуваат две групи научници за да се вклучат во составот на 25-а јубилејна Антарктична експедиција. Во петокот полетаа ветераните-геолози доц. Димо Димов и д-р Камен Бонев, заедно со доц. Александар Шопов од НСА „В. Левски“, а во неделата – младите асистенти од геолог-географскиот факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ палеонтологот д-р Дочо Дочев, петрологот Стефан Велев и геохимичката Надја Јанакиев и од МГУ „Св. Иван Рилски“ – геодезистот д-р Аспарух Камбуров. Сите тие ќе ги реализираат научни проекти во рамките на амбициозната петгодишна Национална програма за поларни истражувања на Бугарскиот Антарктикот институт, одобрена од МС на Република Бугарија во август минатата година. Геолозите ќе прават камп на шатори околу две недели на 40 километри од база „Св. Кл. Охридски“ на полуостровот Байерс, на другиот крај на островот Ливингстон. Доц. Шопов ќе истражува состојбата на човечкиот организам во екстремни услови, Аспарух ќе фиксира изместување на GPS сателитските сигнали во близина на Јужниот магнетен пол, а Надја ќе се вклучи во тимот на меѓународниот проект, коj студира „вечната замръзналост“ (permafrost), заедно со научници од Португалија, Шпанија, Аргентина, Чиле и САД.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO