Само 34 мигранти се уапсени во периодот 05-12 јануари 2017 година на територијата на земјата.

Студот и снежните врнежи ограничиле рекордно сообраќајот на мигранти. Дури шестмина се приведени при обид да влезат во земјата, а други четворица при обид да ја напуштат. 24 мигранти се приведени во внатрешноста на земјата.

За првите две недели од новата година се утврдени вкупно 74 мигранти. Над половина од нив се од Авганистан. Во минатата недела од земјата биле изведени вкупно 43 лица, од кои 9 принудно.

Ситуацијата во центрите на Државна агенција за бегалците и Дирекцијата „Миграција“ на МВР се нормализира и за прв пат од месеци во нив бројот на сместени е понизок од осигуреникот од државата капацитет. Во бегалските центри има 4155 лица, а во затворените центри има 1166 луѓе. 528 лица се пријавиле на надворешните адреси.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO