Хрватска jа рехабилитира нацистичката идеологија на усташите, изјави српскиот министер за надворешни работи, Ивица Дачиќ, во одговор на обвинувањата упатени од хрватскиот претседател, Колинда Грабар-Китаровиќ.

Таа беше рекла дека во Хрватска нема фашизам, за разлика од Србија.

„Хрватскиот претседател рече очигледна лага, велејќи дека во земјата нема усташизам и фашизам. Не е ли фашизам поставувањето на плоча со фашистички слоган во Jaсеновaц, најголемиот град во кој живеат Срби, Евреи и Цигани? Не е ли фашизам и усташизам кога во многу градови на Хрватска се преименуваат улиците на Миле Будака, министер, познат со доктрината дека српското прашање треба да се реши, одкако се уништи една третина од Србите да се покатоличи другата и да се протера третата „, се вели во соопштението на Дачиќ, распространето од српското Министерство за надворешни работи.

Слични нешта нема да се откриат во ниту една друга држава од ЕУ, продолжи Дачиќ. Може ли во Германија или Австрија да се види или слушне нацистички поздрав? Или да се види улицата „Геринг“ или „Химлер“. И како во Хрватска да нема фашизам? „, прашува Дачиќ.

„Претседателот на Хрватска прашува од кого мислиме да се заштитиме, купувајќи авиони, но не прашува кого Хрватите сметаат да нападнат, купувајќи ракетни системи?“, се вели уште во соопштението.

Дачиќ истакна дека е согласен во едно со претседателот на Хрватска – треба да се гледа во иднината, во дијалог и ладнокрвно да се решаваат прашањата на минатото, и да се бараат заеднички интереси.

Потсетуваме на изјавата овој месец на лидерот на „Лигата на социјалдемократите во Војводина“ Ненад Чанак, коj рече дека Ивица Дачиќ треба да биде отстранет од функцијата, бидејќи со „тешките навреди на адреса на соседни држави повторно го вклучува целиот регион во состојба на воена психоза „.

Според него Дачиќ не може да продолжи да ja зазема должноста на прв дипломат, бидејќи „ниту еден достоен човек во светот не сака повеќе да разговара со него“.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO