Не сум јастреб а политичар и граѓанин со позиција. Мојата позиција е јасна – не сакам Бугарија да биде вратена во времето на Берлинскиот конгрес. Што се случи таму – се собраа Велики сили и се разбраа за сфери на влијание во периферијата. Јас не сакам тоа да се случи. Поздравуваме изборот на Трамп и предупредуваме дека тој ако тргне во распределба на сферите на влијание, ние ќе се спротивставиме. Ова го изјави претседателот Росен Плевнелиев во интервју за Нова телевизија по повод писмото на 17 политичари до новоизбраниот претседател Доналд Трамп да нема добри односи со рускиот претседател Владимир Путин.

Јас не сум против затоплувањето на односите – но ајде да бидат на принципот на еднаквост. Политиката на Путин ни враќа во времето на 19 век – дистрибуција на сферите на влијание, изјави Плевнелиев и истакна дека е против тоа да се случи.

„Сакам Русија, но не се согласувам со политиката на рускиот претседател на распределба на сфери на влијание која ни враќа во 19 в.“, рече тој. Плевнелиев изјави дека во писмото европските лидери го поздравија изборот на Доналд Трамп и сигнализираат дека ако тој тргне кон сепаративен договор со Русија за распределба на сфери на влијание, тоа ќе биде катастрофално за Бугарија. Не сум против затоплувањето на односите, јас ќе се радувам Русија и САД да имаат конструктивни и принципиелни односи базирани на принципи кои сакаме да видиме во 21 в. – владеење на правото, а не на моќта и интересите, коментира претседателот.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO