Министерството за одбрана на Србија ја разгледува можноста за воведување на задолжителна воена служба во армијата заради потребата од заштита на надворешните граници на земјата во рамките на бегалската криза во Европа. Ова го соопшти портпаролот на Министерството, Јован Кривокапиќ.

„На ниво Министерство за одбрана и вооружени сили е формирана работна група која ги разгледува новите стратешки документи, со особена важност за вооружените сили. Еден од засегнатите прашања е овој со враќањето на задолжителната служба во армијата „, рече Кривокапиќ. Ако оваа мерка биде одобрена, проектот за воведување и ќе биде подготвен и испратен за дополнително одобрување во Владата и Парламентот.

„Ние обезбедуваме 670 километри граница со јасна цел – да не дозволиме нелегално преминување на границата и шверц“, појасни портпаролот, додавајќи дека во моментот товарот на вооружените сили е доволно висок.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO