За прв пат во Бугарија пациент е излечен од коскени метастази на рак на простата. Со оваа вест изненадија лекарите од Александровска болница. Таму се подготвени да дијагностицираат и лекуваат коскени метастази по метод кој се применува во светот едвај од 2 години.

Почетокот започнува со операција во Германија, со вообичаената хемотерапија. Но ракот е суптилен. Како гледаат метастази, лекарите веќе можат да понудат лекување. И тоа е иновативно. Лекот содржи радиум 223, кој се акумулира само во коскените метастази. И ги зрачи клетките од внатре. Контролното испитување јасно покажува – нема и една клетка останата од метастази.

Добрата вест за сите е дека по европроект, Александровска болница може да го произведува изотопот за дијагностика. Лошата е дека лекот е многу скап и сеуште никој не го финансира. Но се надеваат во преговорите со Здравствениот фонд да го променат тоа.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO