Бугарски ученици освоија 61 медали на  меѓународни олимпијади и балканиади во 2016 година.

6 се медалите од Меѓународната олимпијада по математика, 4 – по физика, 7 по хемија, 3 – по биологија, 3 – по информатика, 5 – по математичка лингвистика, 7 – по астрономија, 6 – од европската олимпијада по природни науки, 12 – од Балканиадите по математика и 8 – од Балканиадите по информатика (за повисоки и помлада  возраст), соопштија  од МОН.

Во 2016 година Бугарија беше домаќин на XXI Меѓународна олимпијада за астрономија за ученици од 14 до 18 години. Во неа учествуваа 78 натпреварувачи од 16 земји. Меѓу нив беа најсилните млади астрономи на Русија, Кина, Индија, Италија, Република Кореја. На оваа Олимпијада е и најдобро претставување на Бугарија досега – освен седумте медали, имаме повторно апсолутен победник. Тоа е Бојко Красимиров Борисов од СМГ „Паисиј Хилендарски“, Софија, кој освои златен медал и диплома за најдобар резултат. Покрај Бојко Красимиров Борисов, златни медали на меѓународни олимпијади и балканиади во 2016 година имаат освоено уште: Христо Веселинов Венев од СМГ со два златни медали: од Меѓународната олимпијада по информатика и од Балканската олимпијада по информатика, виша возраст; Кристијан Георгиев Георгиев од ОМГ „Академик Кирил Попов“, Пловдив на Меѓународна олимпијада по лингвистичка математичка; Евгениј Стаев Кајрјаков од СМГ на Балканска олимпијада по математика, помлада возраст;

Енчо Иванов Мишинев од МГ „Атанас Радев“, гр. Јамбол на Балканска олимпијада по информатика, виша возраст; Радослав Димитров, ОМГ – Пловдив, 10 клас – златен медал Балканска олимпијада по информатика за јуниорска возраст.

Во 2017 година Бугарија повторно ќе биде домаќин на меѓународни олимпијади – на Балканската олимпијада по математика за ученици до 15 години и половина и на Европска младинска олимпијада по информатика за ученици до 15 години и половина.

На олимпијадите по наставни предмети 107 ученика станаа лауреати. Најголем е нивниот број од Софија град (40 ученика), Варна и Пловдив (по 11 ученици). Училишта со најмногу учесници во националниот круг на Олимпијадата се СМГ „Паисиј Хилендарски“ (143 ученик на национален круг, како најмногу се учесниците на олимпијадите по математика, информатика, физика и хемија), математичката гимназија „Д-р Петар Берон „- гр. Варна (82 ученик на национален круг), Националната Природно-математичка гимназија“ Акад. Љубомир Чакалов „(62 ученик, главно по хемија и физика), ЕГ“ Иван Вазов „─ гр. Пловдив (55 ученик, главно по шпански и италијански јазик), ПМГ“ Акад. Никола Обрешков „─ гр. Бургас (49 ученици) МГ“ Гео Милев „─ гр. Плевен (39 ученици).

Во 2016 година Министерството за образование и наука ги финансираше подготовката и одржувањето на регионалните и национални кругови на 21 национални училишни  Олимпијади, како и подготовката  и патувањето на проширените национални тимови за меѓународни и европски Олимпијади и балканиади во износ од 1 175 753 лв. Според постигнатите резултати на учениците во националните и меѓународни олимпијади, по модул „Обезбедување на обука на талентирани ученици за учество во училишни  Олимпијади“ по  Национална програма „училишни олимпијади и натпревари“, се финансирани 784 училишни проекти  за подготовка на ученици за олимпијади во учебната 2016 ─ 2017 година, со вкупна вредност од 1 433 315 лв.

 


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO