Романскиот претседател Клаус Јоханис јa отфрли кандидатурата на Севил Шајдех,  која беше предложена за премиер од коалицијата Социјалдемократска партија и Сојузот на либералите и демократите.

„Внимателно ги премерив  сите аргументи“ за „и“ против „е решив да не го прифаќам овој предлог.И  предлагам на коалицијата СДП и СЛД да издигнат друга кандидатура „, се мотивираше државниот глава.

Тој не ги соопшти причините поради кои ја отфрлил Шајдех.

На одржаните  на 11 декември парламентарни избори во Романија со голема предност победи СДП, но таа не успеа да добие мнозинство. Како резултат на преговорите беше формирана коалиција меѓу социјалдемократите и либералите, кои располагаат со 54% од местата во парламентот. Ова им овозможи да подигнат заеднички кандидат за премиер. Тоа беше државниот секретар во Министерството за регионален развој и државното управување Севил Шајдех. Таа е претставничка на турско-татарското  малцинство и е муслиманка по вероисповед.

Опозицијата го подложи на критика овој избор, тврдејќи дека на неа и недостига доволно политичко искуство. Друга пречка е и тоа дека таа е мажена за сириец, за кој се тврди дека го поддржува Башар Асад.

Во исто време на 21 декември при претставувањето на Шајдех лидерот на СДП Ливиу Драгнеа предупреди дека „друго предлог нема да има“. Аналитичарите велат: Романија може да падне во ќорсокак, кој  да прерасне во криза меѓу централно-левичарската коалиција во парламентот и претседателот, издигнат  од десничарската Национал-либерална партија.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO