Бесмртниот  марш на бугарската армија „Велик е нашият войник“ одбележува вековен  јубилеј. На 2 август пред 100 години е напишана  химната на 23 пешадиски Шипченски полк, кој денес е химна на Бугарската армијата.

Во преполната сала на Централниот воен клуб оваа година свечено беше одбележана оваа годишнина.

На 2 август пред 100 години денот е среда и има прослааи по повод годишнината од Илинденското востание. На рибарскиот  плоштад во самото срце на Охрид, во присуство на полковиот  командант на 23-ти Шипченски полк полк. Петар Манев, војничкиот хор  за првпат го исполнува борбениот марш на полкот.

Музиката за „Велик е нашият войник“ е напишана од Михаил Шекерджиев по текст на новинарот подпоручик Константин Георгиев. Иако, полкот веќе има воен марш, музичкото дело на Константин Георгиев и Михаил Шекерджиев станува популарно, не само на целата војска, но и на граѓанските хорови и тоа се претвора во една од најомилените војнички песни.

Тој прво станал неформален боен марш на целата бугарска војска, а по наредба на министерот за одбрана од 1997 година официјално го прогласува за таков.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO