На 24 декември христијанскиот свет се собира на Бадник. Во Бугарија го нарекуваат уште Сув Божиќ, Мала Божиќ, Крачун, Детешки Божиќ, Мали Божиќ, Наjатка. Денес таму завршуваат и 40-дневните Божиќни пости.

По старата традиција, пред да се нареди празничната трпеза на Бадник, господарот на куќата пали посебен трупец во огништето, наречен Бадник. Отпрвин го промешува со него огнот, нарекувајќи: „Колку искри, толко пилиња, шиленца, теленца, дечиња во овој дом!“ После го става тенкиот крај на дрвцето во огнот; таму останува да тлее цела ноќ и да го одржува пламенот. Дрвото е Крушево, дабово или буково.

Во него има дупка, во коjа се додава црвено вино, темјан и маслиново масло за берикет. Пред да се стави во огнот, се запечатува со пчелин восок. Така подготвениот Божиќин Бадник, нарекуван уште коледник или прекладник, се смета за миросан и осветен и веќе може да биде жртвуван на боговите. Овој обичај е отглас од стари словенски верувања по нашите земји. Според нив, во денот кога се очекувало да се роди дете, мажот го потпалувал  осветлено дрво, за да ги истера духовите на починатите предвремено бебиња, покојници, зли благодетелки и вещери. По покрстувањето бугарскиот народ го задржал овој обичај, но го палел миросаното дрво во чест на раѓањето на Спасителот.

По искрите од огнот пак се погодува каква ќе е годината. Колку повеќе се тие, толку побогата ќе е жетвата, кравите повеќе млечни, а свињите – повеќе дебели.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO