Заменик-претседателот на СДС Румен Христов го повика Бојко Борисов да е човек на долгот, а не на емоциите

Реформаторскиот блок го доби  мандат за формирање на влада во рамките на 43-тиот парламент од Росен Плевнелиев. Тој беше примен од страна на пратеникот и поранешен лидер на СДС – Румен Христов. Претседателот изрази надеж дека третиот последен мандат, кој го доделува, ќе биде реализиран, имајќи ја во  предвид „  тешката ситуација во која се наоѓа нашата земја, како и тешко положба и во земјите околу нас” .

Претходнопред  новинари  Орхан Исмаилов, претседател на Народната  партија „Слобода и достоинство“, дел од РБ, по состанокот во седиштето на СДС  на „Раковски“ 134 објави дека реформаторите нема да го враќаат документот на државниот глава веднаш, како што тоа го направија лидерите на ГЕРБ и на БСП – Бојко Борисов и Корнелија Нинова. На средбата кај претседателот денес не присуствуваше ниту еден од лидерите на партиите од коалицијата на реформаторите.

Утринава тие се собраа за да одлучат дали да го прифатат или вратат  мандатот за новата влада во рамките на ова собрание. Заменик-претседателот на СДС  Румен Христов го повика „Бојко Борисов да е човек на долгот, а не на емоциите“. Според него постои можност за формирање влада. „Реформаторите сакаат стабилност, особено имајќи го во предвид  она што се случи во Хитрино. Румен Христов ја посочи исто така несигурната влада во Македонија и атентатите  во Истанбул. Тој потсети дека Сергеј Станишев добил можност да управува четири години со третиот мандат, предаден на ДПС.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO