На 12 декември 2016 година, понеделник, од 17:00 часот, во Големиот салон на БАН, Институтот за истражување на уметностите одбележува 150-годишнината од раѓањето на Андреј Љапчев.

Личноста и името на премиерот на Бугарија (1926 – 1931 година) е длабоко поврзано со Бугарската академија на науките, а особено со Институтот за истражување на уметностите, чија административна зграда се наоѓа во неговата куќа на ул. Кракра 21.

Свечената вечер посветена на 150 години од раѓањето на политичарот Андреј Љапчев, е во рамките на настаните Art Hour кои Институтот ги организира месечно во Големиот салон на БАН. За улогата во бугарската историја на Љапчев ќе зборува историчарот доц. Д-р Румјана Парванова. За односот на Љапчев со Бугарската академија на науките ќе раскаже доц. Д-р Емануел Мутафов.

Андреј Тасев Љапчев е бугарски политичар од Македонија (роден во Ресен). Учесник е во Демократската партија. Тој е премиер во владите кои владееле со Бугарија од 1926 до 1928 и од 1928 до 1931. Член-основач на Македонскиот научен институт. Во 1910 година Андреј Љапчев е номиниран од Христо Славејков за Нобелова награда за мир.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO