Генералното собрание на Бугарската академија на науките избра акад. Јулијан Ревалски за претседател на академијата. Според Статутот на БАН изборот во Генералното собрание е со тајно гласање и со мнозинство најмалку 50 + 1 од составот на собранието. Математика акад. Ревалски доби 57 гласа „за“.

Пред да биде избран за функцијата акад. Ревалски изјави дека главниот акцент во неговата програма е зачувување и понатамошен одржлив развој на научниот потенцијал во БАН.

„Првите чекори се поврзани со недофинансирането на Академијата. Станува збор не само за платите на вработените и научните работници во Академијата, а за подобрување на условите за работа, како целина, одржување на инфраструктурата и обезбедување на одржлив развој на истражување. Ова е комплексно прашање, поврзано со финансирањето на науката „, изјави денеска акад. Ревалски.

Тој објасни дека неговите први чекори ќе бидат контакти со Комисијата за наука и образование во Народното собрание, Комисијата за буџет и финансии, како и со Министерството за образование и наука. „Заедно со нив да ги осмислиме првите мерки кои ќе помогнат понатамошното дофинансиране на БАН, за да може таа да функционира нормално. Инаку нема да успееме. Има и многу други работи кои можат да се направат во последица поврзани со долгорочни и краткорочни политики „, рече тој.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO