Учениците од СМГ ја заслужија и титулата „Шампиони на шампионите“

Ученици од Софиската математичка гимназија станаа први во светот на натпреварувањето по математика.

Утринава тие се прибраа од Јужна Кореја со вкупно 12 медали (три златни и девет сребрени), две специјални пехари  и титулата „Шампиони на шампионите“.

Кажано на друг начин – бугарчињата  се најдобрите во светот. Наставниците го  објаснуваат големиот успех и со тоа што за прв пат задачите биле преведени на бугарски јазик.

Во Бугарија денеска се прибраа со медали по математика и од столичното 125-то училиште. Тие освоија три медали и четири специјални награди од светското тимско првенство по математика во Пекинг.


Сподели на социјалните мрежи
  • gplus

TATKOVINA.INFO